Δεσπότης Σωτήριος

Ο Σωτήριος Κωνσταντίνου Δεσπότης γεννήθηκε στα Ιωάννινα τo 1977. Είναι αριστούχος απόφοιτος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου (Κέρκυρα) και κάτοχος των πτυχίων: Ωδικής, Αρμονίας, Αντίστιξης, Ενοργάνωσης και Διεύθυνσης μπάντας, Φυγής (Φούγκας), διπλωματούχος Βυζαντινής Μουσικής και διπλωματούχος Σύνθεσης. Ως υπότροφος του Δήμου Ιωαννιτών (2002-2004), του Ιδρύματος Ωνάση (2004-2008) και κάτοχος χρηματικού βραβείου σπουδών από το Ίδρυμα Λεβέντη (Παρίσι) πραγματοποίησε πτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές στην Αυστρία στους τομείς της μουσικής θεωρίας και σύνθεσης στο Tiroler Landeskonservatorium, Innsbruck, τάξη Martin Lichtfuss, στο Universitaet fuer Musik und darstellende Kunst, Wien, τάξη Erich Urbanner και στο Institut fuer Musikwissenschaft der Universitaet Wien, τάξη Martin Eybl.

Τις σπουδές του τις ολοκλήρωσε με διάκριση-έπαινο σπουδών (2007). Έχει ολοκληρώσει τη διδακτορική του διατριβή στο τμήμα μουσικολογίας του Πανεπιστημίου Βιέννης (Institut fuer Musikwissenschaft der Universitaet Wien) με επιβλέποντα καθηγητή τον κ. Hannick, και εκκρεμεί η υποστήριξή της στο ακαδημαϊκό έτος (2014-5). Το θέμα της διδακτορικής του διατριβής είναι: Το αυτόγραφο Στιχηράριο του Γερμανού επισκόπου Νέων Πατρών, κώδικας 930, της μοναστηριακής βιβλιοθήκης Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, Πάτμος. Έχει λάβει μέρος με ανακοινώσεις σε διεθνή μουσικολογικά συνέδρια και μελέτες του έχουν δημοσιευθεί σε επιστημονικά περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων. Συνθετικές του εργασίες έχουν παρουσιαστεί στην Ελλάδα (Αθήνα: Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, Mουσείο Κυκλαδικής Tέχνης, Θεσ/νίκη: Αμφιθέατρο Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Κέρκυρα: Γαλλικό Ινστιτούτο, Γιαννιτσά: Πνευματικό κέντρο Δήμου Γιαννιτσών και Ρόδο: Προμαχώνας Αγίου Γεωργίου Παλαιάς Πόλης, Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου) και στην Αυστρία (Innsbruck: αίθουσα συναυλιών του Κρατικού Ωδείου και Βιέννη: Musikverein, Universitaet fuer Musik und darstellende Kunst).

Υπήρξε επιστημονικός συνεργάτης της αυστριακής Ακαδημίας των Επιστημών. Επί σειρά ετών ασχολήθηκε με το Ραδιόφωνο, με εκπομπές βυζαντινής εκκλησιαστικής μουσικής και παραδοσιακής μουσικής. Δημιούργησε τον Ορθόδοξο Εκκλησιαστικό Χορό Βιέννης, την ενοριακή χορωδία αγίων Πέτρου και Παύλου Περαίας και την παιδική χορωδία του συλλόγου Μικρασιατών Νέας Μαγνησίας Θεσσαλονίκης «Ο Ηρόδοτος». Δίδαξε και διδάσκει στην Πρωτοβάθμια, στη Δευτεροβάθμια και στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση καθώς και σε ιδιωτικά μουσικά εκπαιδευτήρια.

Είναι παντρεμένος με την Παρασκευή Γαβρίλη και έχουν τέσσερα παιδιά.